Val di Zoldo is een minder bekend deel van de Dolomieten, maar daarom zeker niet minder mooi. Sterker nog, het is uitgeroepen tot bergsteigerdorf, volgens een bericht op de site van de Nederlandse Koninklijke Bergsport Vereniging ‘een beschermd predikaat; alleen dorpen die aan een aantal strenge voorwaarden voldoen, mogen zich bergsteigerdorf noemen. Grootschalig toerisme, hoogbouw en enorme skigebieden zul je in een bergsteigerdorf dan ook niet vinden. Er wordt ingezet op kleinschalig toerisme en harmonie tussen mens en natuur, met een focus op duurzaamheid en intensief natuurbeheer.’(zie https://nkbv.nl/actueel/blog/b... voor het hele artikel)
‘Het is een rustige, afgelegen vallei tussen de Civetta, Monte Pelmo, Nationaal Park Dolomiti di Bellunesi en Longarone. Je proeft hier nog het oorspronkelijke bergleven, met stoere huizen tegen de bergen, dito mensen en koeien’, vervolgt het artikel. En dat is ook onze ervaring: wel de schoonheid van de Dolomieten, maar niet de drukte. En... Val di Zoldo is de vallei waar het beroemde Italiaanse ijs is ontstaan. Veel Italiaanse ijsmakers komen er vandaan en er zijn uiteraard overal gelateria’s te vinden, waar het echte Italiaanse ijs met liefde en verse ingrediënten wordt gemaakt. En dat proef je!